Aila

Aila

Hrvatski ovcar, född 2016


- krigaren som kom till mig av en slump

Aila är en Hrvatski ovcar, eller på svenska Kroatisk vallhund/herdehund. Aila är född 2016 och jag hämtade henne nere i Kroatien i augusti samma år.


Aila kom till mig av en slump, men en slump jag inte kunde motstå. Under våren 2016  åkte jag ner till Kroatien med Axis för att para honom med en tik, Lili. En fantastisk tik med linjer jag verkligen gillade. Jag gillade Lili både i personlighet och typ. Ett par veckor efter att jag och Axis varit där nere och lämnat sperma för att hon senare skulle kunna paras så blev hon sjuk och avled hastigt. Min dröm om en valp efter dessa två dog och jag visste inte alls vad jag nu skulle göra, då jag planerat för valp. Axis parade sen en annan tik från Holland under den våren, en kombination jag inte kände direkt för att ta en valp från. Jag fick under den sommaren erbjudande från en annan kull att ta från Kroatien, men magkänslan sa att jag inte skulle ta den. Tur var väl det, för strax efter jag tackat nej till den valpen så får jag ett meddelande från min kompis som hämtat en valp tidigare under våren från Kroatien att det finns en valp kvar från den kullen och om jag ville ha den. Denna kullen var exakt samma linjer som Lili hade varit ifrån. Jag fick sedan reda på att det fanns en tik kvar och jag fick köpa henne om jag ville. Jag tvekade inte en sekund, jag sa ja. 


Att komma ner och möta denna rädda lilla flicka var för mig en chock, inte en tanke hade funnits hos mig att hon varken hade bott inomhus eller var socialiserad. Hon hade dock redan stulit mitt hjärta, att vända hem utan henne fanns inte hos mig.


Jag har från början fått jobba med att bara lära henne att träna, att leka, att vara en krigare. Jag har från början byggt självförtroende i allt vi har gjort.
I början vågade hon knappt röra sig inomhus, kom det folk så gömde hon sig och barn har alltid varit en stor rädsla.  Idag välkomnar hon folk som kommer hem till oss och hon kan hälsa på barn när hon är i miljöer hon känner igen. Hon har blivit en stark individ med ett stort självförtroende.


Rasen i sig är reserverad, så det är inte så att hon kastar sig över alla, men många av dom rädslor hon bar med sig pga miljön hon var uppväxt i,
börjar sakta försvinna. 

Aila älskar att träna och få göra saker tillsammans med mig. Hon har en otrolig livsglädje som jag sällan ser. 


Hon har en enorm energi hela tiden! Hon vaknar varje morgon som att det vore den första och lever den som det vore den sista!

Mitt mål på agilitybanan har varit att bygga hennes självförtroende så mycket att allt annat försvinner.
Alla rädslor för allt runtomkring ska försvinna med glädjen för agilityn och för att jobba.

Jag har ofta använt mig av hinder på banan som hon älskar, balansen och tunnlar t.ex.

Att leka har inte alltid varit en självklarhet då uppfödaren lärde valparna att inte leka med leksaker eftersom dem tuggade sönder dem.

Hon har fortfarande svårt att hitta energin att leka under ett helt träningspass, men är mycket bättre på det idag. Favoriten är jaktlek.

Tack till våra sponsorer

ladda ned
Nutrolin_logo_PMS
banner-ff-hund-aloedroppe-600x150
nedladdning
Betala med: